SPPK
Phone   7000 6474
become a member greek
why become a member
Donate

Η Βουλή συζητά το θέμα της εκποίησης πρώτης κατοικίας

Το θέμα της εκποίησης πρώτης κατοικίας συζητήθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής παρουσία του Προέδρου του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών. Από τη συνεδρία ωστόσο απουσίαζαν παρόλο που προσκλήθηκαν το Υπουργείο Οικονομικών και ο Επίτροπος Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών.

“Η αγωνία μας σαν Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, βλέποντας το θέμα της κατοικίας του κάθε πολίτη στην Κύπρο είναι μεγάλη ενόψει της κρίσης που περνούν, ενόψει της ανεργίας που υπάρχει, ενόψει του ότι πολλές οικογένειες έχασαν το εισόδημα τους και δεν μπορούν να πληρώνουν τις δόσεις των δανείων στις τράπεζες ή σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα” δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής.

Όπως εξήγησε πρόθεση της Επιτροπής είναι να διασφαλίσει το ανθρώπινο δικαίωμα της κατοικίας το οποίο, όπως είπε, προστατεύεται ως ανθρώπινο δικαίωμα τόσο από το Σύνταγμα και τους νόμους όσο και από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να κατοικεί και προστατεύεται η ιδιωτική του ζωή” είπε. Ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε να γίνεται πρώτα μία συνεννόηση του δανειολήπτη με την τράπεζα του ή με το πιστωτικό του ίδρυμα, όσον αφορά τρόπους εξεύρεσης τρόπων για να προστατευτεί η κατοικία του και να πληρώνει ό,τι μπορεί να πληρώνει ως δόση, εξηγώντας πως σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί τότε θα αποτείνεται στη λεγόμενη Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών και πως αν και εκεί αν δεν βρεθεί λύση θα αποτείνεται στο Διαμεσολαβητή ή στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου οι οποίοι μέσα σε δυόμιση χρόνια θα πρέπει να βρουν λύση μέσω του Κτηματολογίου και των τραπεζών για το θέμα της κατοικίας και των χρεών.

Ο κ. Φυττής σημείωσε ακολούθως πως το ερώτημα που προκύπτει καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χιλιάδες καθυστερημένα δάνεια τα οποία δεν αφορούν μόνο την απόκτηση κατοικίας, είναι κατά πόσο οι διαδικασίες αυτές θα ακολουθηθούν πρώτα για μεγάλες εταιρείες και μεγάλα επενδυτικά σχέδια ή για ιδιωτικές κατοικίες.

Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της ενοικιαγοράς, όπως είχε εξαγγελθεί και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και με βάση το οποίο, όπως δήλωσε, θα μπορεί ο πολίτης να παραχωρεί το σπίτι του ουσιαστικά στην τράπεζα και μετά να το ενοικιάζει και όταν στη συνέχεια εξυπηρετεί το δάνειο του όπως θα συμφωνηθεί να το παίρνει πίσω. Σημείωσε ωστόσο πως αυτό το θέμα είναι ακόμα ασαφές.

Σημείωσε τέλος πως την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεχιστεί η συζήτηση στην Επιτροπή έχοντας “σαφέστερη εικόνα όσον αφορά τις προτάσεις τόσο της Κεντρικής Τράπεζας όσο του Συνδέσμου Τραπεζών όσο και λύσεις που θέλουν οι καταναλωτές, η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων, ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών και ούτω καθ’ εξής”.

Λύσεις μπορούν να δοθούν λέει ο Πρ. του Συνδέσμου Δανειοληπτών Τραπεζών

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών Κώστας Μελάς ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει και γραπτώς τις θέσεις και εισηγήσεις του σχετικά με την εισαγωγή του θεσμού των ιδιωτικών εκποιήσεων εξηγώντας πως αυτό είναι στην ουσία που συζητιέται με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Μελάς πρόσθεσε σε ό,τι αφορά το θέμα των αναδιαρθρώσεων των δανείων ότι αν οι τράπεζες φερθούν με τον τρόπο που αναμένεται να φέρονται και με βάση τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με διατάξεις του κώδικα συμπεριφοράς τραπεζών τότε λύσεις μπορούν να δοθούν και να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες και να καταστούν τα δάνεια τους εξυπηρετούμενα ούτως ώστε να λυθεί και το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών σε σχέση με το πως παρουσιάζονται αυτά τα δάνεια στους ισολογισμούς και στις οικονομικές τους καταστάσεις και ολόκληρη την οικονομία γενικότερα του τόπου.

Σχετικά με το θέμα της ενοικιαγοράς, ο κ. Μελάς είπε ότι είναι κάτι το επικίνδυνο για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός σχετικά με το πώς θα διαμορφωθεί τελικά και πως θα δίδεται αυτή η λύση.

Απαράδεκτη η απουσία εκπροσώπων του ΥΠΟΙΚ

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά είπε ότι ο κόσμος που αντιμετωπίζει προβλήματα είναι πάρα πολύς και πως οδηγούμαστε πέραν από την διαμόρφωση και αύξηση των ανέργων να έχουμε και άστεγους πλέον στην Κύπρο. Η κ. Κουκουμά εξέφρασε διαμαρτυρία “για την απουσία του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών” λέγοντας ότι “όταν συζητάς ένα τέτοιο θέμα και λείπουν αυτοί οι δύο θεσμοί και υπηρεσίες, δεν μπορούμε να έχουμε την πληρέστερη ενημέρωση και να ακούσουμε επιτέλους τι θέλει να πει η Κυβέρνηση πάνω στο θέμα, που κατ΄ άλλα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους οφειλέτες που θα χάσουν τις περιούσιες τους αλλά από την άλλη βλέπουμε ότι μέσα από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι δεν θα γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδιστούν οι τράπεζες για τις κατασχέσεις περιουσιών».

Στην παράγραφο 1.5 του Μνημονίου, συνέχισε, γίνεται ρητή αναφορά στην απαγόρευση για έγκριση μέτρων που προστατεύουν τους πολίτες από την εκποίηση των κατοικιών τους και επίσης στην ίδια παράγραφο έχει μετατεθεί ο χρονικός ορίζοντας κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου στην Βουλή αντί από τα μέσα του 2014 στο Φεβρουάριο του 2014. Φαίνεται, πρόσθεσε, ότι γίνεται μια καθαρή προσπάθεια επίσπευσης αυτής της διαδικασίας.

Αναφέρθηκε τέλος στην πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Νομικών που αφορά, όπως είπε, το περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων, στα πλαίσια, όπως εξήγησε, “της προσπάθειας να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τον κόσμο, να διαμορφωθούν διαδικασίες διαπραγμάτευσης μέσα και από τους εσωτερικούς μηχανισμούς που έπρεπε να είχαν λειτουργήσει οι τράπεζες , αλλά και μέσω του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών να βρούμε τους τρόπους να στηρίξουμε τον κόσμο”.

Η Βουλευτής τέλος της ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών στην σημερινή συνεδρίαση παρόλο που είχαν προκληθεί καθώς και του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών. Η κ. Μαυρονικόλα δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν κίνητρα για να μπορέσουν να αποπληρωθούν δάνεια τα οποία αφορούν την πρώτη κατοικία και αφορούν μικρές επιχειρήσεις.

Υπενθύμισε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου στις 29/11/12 σκοπός της οποίας είναι η θέσπιση νομοθεσίας η οποία προνοεί ειδικές διατάξεις για την ανακούφιση οφειλετών ώστε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως θα ορίζονται ειδικά από τη νομοθεσία να αναστέλλεται οποιαδήποτε διαδικασία εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων εναντίον συγκεκριμένων οφειλετών για όσο διάστημα υπάρχει οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, ανέφερε , η ΕΔΕΚ, προτείνει την αναστολή της διαδικασίας εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας, πρώτης κατοικίας για ποσό που δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ή εφόσον πρόκειται για οφειλή που δημιουργήθηκε για την χρηματοδότηση επιχείρησης ανεξαρτήτως ποσού, υπό τον όρο όμως ότι η επιχείρηση αυτή είναι βιώσιμη.

Πηγή: Sigmalive

Comments are closed.

2013 © www.sppk.org.cy. All rights reserved