SPPK
Phone   7000 6474
become a member greek
why become a member
Donate

Πρόταση νόμου για προστασία πρώτης κατοικίας

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, «δια πυρός και σιδήρου» στην ψήφιση της πρότασης νόμου για την προστασία της οικογενειακής εστίας, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σωτήρης Σαμψών, μεταθέτοντας την ψηφοφορία ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στο τέλος Μαρτίου.

Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, με επιστολή του, ζήτησε από την Επιτροπή να αναμένει την κατάθεση νομοσχεδίου, που – όπως ανέφεραν τα μέλη της Επιτροπής – θα γίνει προς το τέλος του έτους. Ωστόσο τα πλείστα μέλη της Επιτροπής εκφράζουν έντονη πολιτική βούληση να προχωρήσουν με την ψήφιση της πρότασης νόμου.

Σε δηλώσεις μετά την κατ΄ άρθρο συζήτηση του ενοποιημένου κειμένου των προτάσεων νόμου, ο κ. Σαμψών ανέφερε ότι τα νομικά ζητήματα που ηγέρθησαν κατά τη συνεδρία είναι σοβαρότατα, προσθέτοντας ότι η συζήτηση θα συνεχισθεί την Παρασκευή το πρωί και μέχρι το τέλος του μήνα τα τεθεί το νομοθετικό κείμενο ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Σαμψών ευχαρίστησε τους φορείς που έχουν αντίθετη άποψη ή σοβαρές επιφυλάξεις, με τον προωθούμενο νόμο, οι οποίοι, όπως είπε, παρά την αντίθετη άποψη τους παρέμειναν στη συνεδρία και συνέβαλαν με τις θέσεις και τις απόψεις τους στην ετοιμασία του κειμένου.

Αφού ανέφερε ότι αναφύονται σοβαρά και περίπλοκα θέματα, είπε ταυτόχρονα ότι αυτά αντιμετωπίζονται.

Επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση νόμου στοχεύει να συμβάλει ώστε να μην βρεθεί στο δρόμο καμία οικογένεια επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν δυσκολίες στις αποπληρωμές των δανείων.

Ο κ. Σαμψών ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Νομικών δεν θα αναμένει.

Ο κ. Σαμψών είπε ακόμα ότι καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε η Επιτροπή να τερματίσει τη νομοθετική της προσπάθεια, ανέφερε ότι είναι σεβαστές όλες οι θέσεις, αλλά σημείωσε ότι «η Επιτροπή θα συνεχίσει δια πυρός και σιδήρου στην προστασία της οικογενειακής εστίας».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, αφού ανέφερε ότι η Επιτροπή Νομικών άρχισε την εξαντλητική συζήτηση της ενοποιημένης πρότασης νόμου για την αναστολή πληρωμής οφειλών υπερχρεωμένων προσώπων προς τις τράπεζες, διατύπωσε τη θέση ότι το νομοθέτημα δεν συγκρούεται με τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες, ούτε με τις συμφωνίες που αφορούν τη δανειακή σύμβαση, αλλά θα αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια οφειλέτη σε τραπεζικό ίδρυμα.

Επανέλαβε ότι με το νομοθέτημα θα επιχειρηθεί επίσης να προστατευθεί το υποστατικό επιχείρησης με λιγότερους των δέκα εργαζομένων και με κύκλο εργασιών λιγότερο των 2 εκ. το χρόνο και την εν χρήσει κατοικία οφειλέτη.

Επανέλαβε ότι με τον προωθούμενο νόμο, αφού εξαντληθούν τα ενδοτραπεζικά μέσα πληρωμής οφειλών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο για να επιτύχει αναστολή πληρωμών.

Ερωτηθείς εάν θα καλύπτονται οφειλέτες που κατέχουν εξοχικές κατοικίες και καταθέσεις σε τράπεζες, ο κ. Λαμάρης είπε πως εάν οφειλέτης διαθέτει άλλη περιουσία εναπόκειται στον ίδιο να βρει τρόπους εξόφλησης των οφειλών του.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Λαμάρης είπε ότι κατά τη συνάντηση της με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η Τρόικα κάθε άλλο παρά αρνητική ήταν. Πρόσθεσε ότι και οι Τροϊκανοί θεωρούν ότι πρέπει να προστατευθεί η οικογενειακή εστία.

Ο κ. Λαμάρης, συνεχίζοντας να απαντά σε ερωτήσεις, είπε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες παρουσιάστηκαν αρνητικές στη συνεδρία, τόνισε ότι δεν αποδεχθούμε κωλυσιεργία στο στόχο μας που είναι να ψηφιστεί ο νόμος στο τέλος του μήνα.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει στα σκαριά κάποια νομοθετήματα τα οποία μεταθέτουν από ημερομηνία σε ημερομηνία και ανέφερε ότι τα κριτήρια λειτουργίας και η ενίσχυση του χρηματοοικονομικού επιτρόπου (διαμεσολαβητή ) από το Φεβρουάριο μετατέθηκαν για μετά το καλοκαίρι, ενώ τα νομοθετήματα για τον έφορο εταιρειών θα κατατεθούν τέλος του έτους.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης διαπίστωσε ισχυρή πολιτική βούληση από τους Βουλευτές μέλη της Επιτροπής Νομικών να ολοκληρωθεί η συζήτηση μέχρι τέλος Μαρτίου και να πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε ικανοποίηση διότι μετά από αρκετό καιρό η πρόταση νόμου οδεύει προς την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Νικολαϊδης είπε ακόμα ότι ο κίνδυνος έξωσης οικογενειών από την πρώτη κατοικία και η διάλυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι πλέον θεωρητικός κίνδυνος, αλλά πραγματικός και κατέληξε αναφέροντας ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η πολιτεία για τους πολίτες.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής έγιναν μάρτυρες ενορχηστρωμένης προσπάθειας να παραταθεί η κωλυσιεργία για προστασία της οικογενειακής εστίας.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για προστασία άλλων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επειδή ανέφερε αν πλατειάσει πολύ ο νόμος και αυξηθούν τα εμπόδια, θα χαθεί το πρωταρχικός στόχος που είναι η προστασία της οικογενειακής εστίας.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης
05/03/2014

Comments are closed.

2013 © www.sppk.org.cy. All rights reserved